Moda na zdrowe odżywianie sprawia, że nowoczesna wyciskarka do soków to urządzenie, które powinno znaleźć się w każdej kuchni. Jak jednak wybrać najlepszą wyciskarkę, która zagwarantuje nam zdrowe i smaczne soki?

Wyciskarka do warzyw i owoców to urządzenie wielofunkcyjne, które umożliwia nie tylko przygotowanie zdrowego soku, ale również makaronu, zmielenie mięsa, maku, orzechów czy stworzenie przecierowych obiadków dla dzieci. Dostępne opcje zależą oczywiście od rodzaju urządzenia.

Wolnoobrotowa wyciskarka do soków – zachowaj składniki odżywcze

Współcześnie w sklepach znajduje się wiele rodzajów urządzeń służących do przygotowywania smacznych i zdrowych soków z owoców oraz warzyw. Mamy więc tradycyjne sokowirówki, wyciskarki poziome, pionowe oraz dwuślimakowe. Decyzja o kupnie konkretnego urządzenia powinna być przede wszystkim oparta na oczekiwanej przez nas jakości i konsystencji soku. Najlepsze rezultaty gwarantuje wolnoobrotowa wyciskarka do soków, która pozwala na zachowanie większości substancji odżywczych i mikroelementów znajdujących się w owocach i warzywach. Proces zgniatania roślin odbywa się w ten sposób, że nie podnosi się temperatura soku, ani nie utlenia się on, przez co uzyskujemy napój o wysokiej wartości odżywczej. Wolnoobrotowa wyciskarka do soków jest więc propozycją dla osób szczególnie dbających o zdrowie, które oczekują od domowego koktajlu przede wszystkim solidnej porcji witamin.

Wyciskarka do soków – mętny czy klarowny?

Sok z wyciskarki

Konsystencja soku ma również bardzo duże znaczenie dla wielu konsumentów decydujących się na zakup specjalistycznego urządzenia. Jeśli oczekujemy przejrzystego i bardzo klarownego napoju – wolnoobrotowa wyciskarka do warzyw zupełnie się nie sprawdzi – w takiej sytuacji lepiej jest zaopatrzyć się w nowoczesne sokowirówki. Mają one jednak podstawową wadę – sok wyprodukowany przy ich pomocy charakteryzuje się zmniejszoną ilością substancji odżywczych, nie jest więc tak zdrowy jak ten, do którego wykonania wykorzystana została wyciskarka do soków.

Jak wyciskarka do warzyw przygotuje mięso i makaron?

W sklepach dostępne są również inne rodzaje wyciskarek – pozioma  i pionowa wyciskarka do soków. Urządzenie pionowe z pewnością zajmuje mniej miejsca w kuchni i jest bardzo funkcjonalne – nie wymaga popychania warzyw i owoców, można ją szybko umyć. Pionowa wyciskarka do warzyw nie posiada jednak tak wielu funkcji jak pozioma. Dzięki temu modelowi można przygotować znakomite przeciery (np. ze świeżych pomidorów), a także mielić składniki na masło orzechowe, przygotowywać mak, mielić mięso gotowane.

Dodatkowo pozioma wyciskarka do soków umożliwia przygotowywanie smacznych i zdrowych domowych makaronów – to cenna funkcja, przydatna zwłaszcza podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Pozioma wyciskarka do warzyw świetnie radzi sobie również z roślinami liściastymi oraz niewielkimi owocami, a także zapewnia bardziej klarowny sok, niż w przypadku wyciskarek pionowych.