Okazuje się, że trawa jest bardzo zdrowa i warto pić codziennie wyciśnięty z niej sok. Jednak nie chodzi oczywiście o zwyczajną trawę, lecz o odmianę pszenicy. Jak ją hodować? Jakie ma właściwości? Czy trawa pszeniczna może chronić nas przed chorobami?

Jakie właściwości ma trwa pszeniczna?

Naprawdę warto włączyć trawę pszeniczną do swojego codziennego menu. Dlaczego? Po pierwsze dostarcza nam sporą dawkę witamin C, B1, B2, B9, a także B3, B5, B6, A i E.

Poza tym zawiera kilkadziesiąt minerałów, w tym potas, magnez, wapń, cynk, żelazo, sód, miedź oraz chrom.

Trawa pszeniczna obfituje w błonnik, enzymy antyoksydacyjne, beta-karoten, luteinę i chlorofil. Wszystko to powoduje, że jej spożywanie oczyszcza i wzmacnia nasz organizm. Wspomaga też trawienie i dobrze działa na wątrobę. Na dodatek chroni nas przed chorobami układu krwionośnego, reumatycznymi, cukrzycą, a nawet nowotworami. Kobiety doceniają również to, że trawa pszeniczna wspomaga odchudzanie i wpływa pozytywnie na wygląd skóry, włosów oraz paznokci.

Jak stosować trawę pszeniczną?

Żeby skorzystać ze wszystkich dobroczynnych właściwości trawy pszenicznej, najlepiej korzystać z wolnoobrotowej wyciskarki i pić każdego dnia świeży sok. Ewentualnie możemy używać blendera i dolewać wówczas do koktajlu wody. Być może nie jest to zbyt smaczny napój, ale wystarczy 50 ml każdego dnia, żeby poczuć jego pozytywne działanie.

W sprzedaży dostępny jest również liofilizowany proszek, który rozpuszcza się w wodzie.

Jak sadzić i uprawiać trawę pszeniczną?

Trawę pszeniczną możemy bez większego problemu hodować samodzielnie. Trzeba tylko kupić donicę, ziemię ogrodową i nasiona. Niektórzy stosują też naturalny nawóz. Donicę stawiamy na balkonie lub w domu, ale pamiętajmy, żeby zadbać o stały dostęp światła. Poza tym nie możemy zapominać o regularnym podlewaniu.

Po około 2 tygodniach nasza trawa powinna mieć ponad 20 cm i wtedy należy są ścinać.

Istnieje również nieco inny sposób na hodowanie trawy pszenicznej, który wymaga poświęcenia jej trochę więcej uwagi. Zaczynamy od moczenia ziaren pszenicy w wodzie przez kilkanaście godzin. Najlepiej robić to w słoiku, z którego następnie odlewamy wodę i zostawiamy ziarna nawet na dobę. Trzeba je jednak przepłukiwać. Wkrótce zauważymy, że zaczęły kiełkować i wtedy wysypujemy je na tackę z kilkucentymetrową warstwą ziemi. Całość przykrywamy i codziennie podlewamy, ale z umiarem. Kiedy trawa osiągnie 5 cm wysokości można zdjąć przykrycie i poczekać aż urośnie jeszcze kilkanaście centymetrów. Wtedy będzie w sam raz do przyrządzenia soku. Natomiast jeśli chcemy robić go codziennie trzeba założyć małą hodowlę trawy pszenicznej, czyli uprawiać ją jednocześnie na kilku tackach. Warto wziąć to pod uwagę, bo żaden z suplementów diety nie da nam tak wiele, jak regularne wypijanie zielonego soku.