Świeżo wyciskane soki z warzyw i owoców są bardzo wartościowym źródłem witamin oraz minerałów. Znacznie przewyższają pod tym względem propozycje, które można znaleźć w sklepie. Żeby korzystać z ich dobroczynnego wpływu na nasz organizm trzeba kupić odpowiedni sprzęt. Jakie urządzenie do wyciskania soku sprawdzi się najlepiej? Które z nich warto mieć w swojej kuchni?

 

Jakie urządzenia do wyciskania soku są dostępne na rynku?

 

Kiedy wybierzemy się do sklepu ze sprzętem AGD albo usiądziemy przed komputerem, żeby sprawdzić, jakie są rodzaje urządzeń do wyciskania soku, szybko przekonamy się, że wybór jest naprawdę duży. Możemy kupić zarówno prostą, ręczną wyciskarkę do cytrusów, jak również profesjonalny sprzęt, który oprócz robienia soku z dowolnych warzyw i owoców, posiada też inne funkcje.

 

Nawet najmniej skomplikowany sprzęt do robienia soku, czyli zwyczajna wyciskarka, występuje w dwóch wariantach – ręcznym i elektrycznym. Każdy z nich składa się z części, do której dociska się połówkę pomarańczy czy grejpfruta oraz z pojemnika, do którego spływa sok.

 

Sokowirówki mają zdecydowanie bardziej skomplikowaną budowę. Wrzuca się do nich wybrane warzywa i owoce, które zostają drobno poszatkowane. W ten sposób tworzy się gładka masa, która trafia na sito i wkrótce otrzymujemy sok. Jest raczej rzadki i zawiera cząsteczki miąższu. Cały ten proces trwa bardzo krótko, bo sokowirówki osiągają naprawdę wysokie obroty.

 

Z kolei wyciskarki do soków pracują na wolnych obrotach. Umieszczone wewnątrz wałki ślimakowe wywierają nacisk na warzywa i owoce, które są miażdżone i przesuwane w kierunku sita. W konsekwencji powstaje dosyć gęsty, pełen witamin oraz minerałów sok. Do wyboru mamy urządzenia  jednoślimakowe i dwuślimakowe, a także poziome oraz pionowe.

 

 

Wyciskanie soku pomaraczowego

Jakie urządzenie do wyciskania soku warto wybrać?

 

Najwyższej jakości sok uzyskujemy wówczas, gdy korzystamy z wyciskarki, najlepiej dwuślimakowej. Ma więcej składników odżywczych niż napój, który powstaje, gdy używa się sokowirówki. Wysokie obroty wpływają co prawda na szybkość pracy urządzenia, ale jednocześnie sok nieco się nagrzewa, robi się spieniony i traci część witamin oraz enzymów. Poza tym ma inną konsystencję niż z wyciskarki i zawiera mniej błonnika.

 

Czy w takim razie wyciskarka dwuślimakowa to najlepszy wybór? Jeśli chodzi o uzyskiwanie największej ilości soku z wykorzystywanych produktów, na pewno tak. Natomiast warto brać również pod uwagę, że jej czyszczenie zabiera więcej czasu niż wyciskarki jednoślimakowej, podobnie zresztą jak późniejszy montaż.

 

Co powinniśmy wiedzieć z kolei, kiedy zastanawiamy się nad optymalnym położeniem wałków ślimakowych? Wyciskarki poziome radzą sobie ze wszystkimi gatunkami warzyw, owoców i ziół. Poza tym wiele z nich można traktować również jako maszynkę do mielenia mięsa lub do robienia makaronu. Na dodatek łatwo się je czyści. Minusem w tym przypadku jest fakt, iż nie powinny pracować dłużej niż przez pół godziny. Poza tym zajmują więcej miejsca niż wyciskarki pionowe. Jednak poziome ustawienie ślimaków dobrze wpływa na możliwość wyciskania różnorodnych surowców oraz na gęstość soku.

 

Podsumowując, wyciskarka do soków to lepszy wybór niż sokowirówka. Co prawda ten pierwszy rodzaj urządzenia pracuje wolniej, ale okazuje się to korzystne, bo wpływa pozytywnie na wartości odżywcze soku. Jaki typ wyciskarki najlepiej wybrać? O tym musimy już zadecydować sami, biorą pod uwagę wymienione powyżej wady i zalety każdego z nich.