Lato to okres, kiedy mamy ochotę na orzeźwiające i zdrowe świeże soki z owoców i warzyw. Jak wybrać najlepsze produkty, które dostarczą nam witamin i mikroelementów niezbędnych do zachowania zdrowia?

Warzywa i owoce to nasi najwięksi sprzymierzeńcy w walce o witaminy i cenne składniki odżywcze. Warto jednak wybierać je z głową, żeby wydobyć z nich jak najwięcej mikroelementów. Jak to zrobić?

Jedz warzywa i owoce sezonowe

Kupowanie truskawek lub malin w okresie jesienno-zimowym może nie być najlepszym pomysłem. Warzywa i owoce dostępne wówczas w sklepach to najczęściej rośliny sprowadzane zza granicy lub naszpikowane sztucznymi substancjami, które mają zapewnić ich szybszy wzrost. Jeśli chcemy pozyskać z nich wartościowe i świeże soki, wybierajmy tylko te warzywa i owoce, które są roślinami sezonowymi. Warto też kupić większą ilość produktów i zamrozić je – dzięki czemu zawsze będziemy mieli dostęp do znakomitej jakości owoców. Istnieje też teoria mówiąca o tym, że należy kupować warzywa i owoce charakterystyczne dla szerokości geograficznej kraju, w którym żyjemy. Organizm człowieka do prawidłowego funkcjonowania nie potrzebuje bowiem egzotycznej marakui, a raczej polskich jabłek i gruszek. Sezonowe i typowo polskie warzywa i owoce będą więc najzdrowsze i zgodne z zapotrzebowaniem naszego organizm na witaminy.

Zaufaj lokalnym dostawcom warzyw i owoców

Jeśli chcemy przygotowywać w swojej kuchni świeże soki, które dostarczą nam najlepszych mikroelementów i witamin, warto docenić lokalnych dostawców warzyw i owoców. Zamiast kupować w supermarkecie lub dyskoncie, odwiedźmy targ, zapytajmy skąd pochodzą wystawiane tam warzywa i owoce, w jaki sposób są nawożone, czy są pryskane szkodliwymi środkami. Jeszcze lepszym pomysłem jest znalezienie rolnika lub osoby mieszkającej na wsi  uprawiającej własny ogródek. Obecnie pojawiają się nawet stowarzyszenia osób uprawiających własne warzywa i owoce, od których można kupić doskonałe w smaku produkty – bez zbędnych nawozów. Lepiej zaopatrywać się w warzywa i owoce u takich dostawców, ponieważ zyskujemy wówczas gwarancję, że z produktów otrzymamy najbardziej pełnowartościowe, świeże soki. W ten sposób możemy kupować pomidory z tzw. foliaka, jabłka z przydomowego sadu, czy truskawki – idealne na pożywny koktajl.

Świeże soki – a może własny ogródek?

Jeśli chcemy przygotowywać domowe, świeże soki, warto też pójść o krok dalej i zacząć hodować własne warzywa i owoce. Oczywiście najlepszym wyjściem jest posiadanie ogródka lub działki, na których będziemy uprawiać własną marchewkę, truskawki czy nawet szpinak. Z oczywistych względów nie każdy może sobie na to pozwolić. Wiele roślin można jednak hodować nawet na balkonie, korzystając z niewielkiej szklarni. W ten sposób można uprawiać na przykład soczyste pomidory, z których powstaną pełnowartościowe i świeże soki, nasycone naturalnymi antyoksydantami. Jeśli zatem nie mamy dostępu do lokalnych dostawców i nie ufamy warzywom i owocom pochodzącym z supermarketu – zacznijmy hodować własne rośliny – a w sezonie letnim uzyskamy z nich smaczne i świeże soki.