Przepracowanie, stres, zmęczenie i zła dieta to przyczyny spadku odporności naszego organizmu. Osłabiony układ immunologiczny nie jest w stanie bronić się przed infekcjami wirusowymi, a wtedy dopada nas grypa lub przeziębienie. Jak się przed tym uchronić? Jakie preparaty przyjmować? Czy graviola pomoże?

Jak w naturalny sposób wzmocnić odporność organizmu? Zanim sięgniemy po graviolę

Jeśli chcemy, by nasz układ odpornościowy działał sprawnie, musimy się wysypiać. Dzięki temu jesteśmy silni i zdrowi, a organizm pokonuje atakujące go wirusy. Nie pozwólmy, by stres nas zjadał. Przebywajmy na świeżym powietrzu, pozwólmy mięśniom na pracę i regenerację. Ponadto, jedzmy warzywa, owoce i jogurty z żywymi kulturami bakterii. Chcąc wzmocnić swoją odporność, możemy przyjmować suplementy diety, np. graviolę, ale warto także zadbać o naturalne sposoby suplementacji. Jedzmy czosnek, który jest uważany za naturalny antybiotyk. Bakteriobójczo działają miód i propolis. Dla zdrowia ważna jest prowitamina A, która znajduje się w surowej marchwi, liściach sałaty, pomidorach i papryce. Witaminę C trzeba dostarczać w pożywieniu kilka razy dziennie, gdyż organizm nie może jej magazynować. Źródłem tej witaminy są: owoce cytrusowe, cebula, papryka, kapusta, brokuły, szpinak, natka pietruszki i ziemniaki. Potrzebuje także witaminy D, która bierze udział w procesie podziału komórek i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, utrzymanie zdrowych kości i prawidłowe wchłanianie wapnia i fosforu.

Czym jest graviola?

Graviola (flaszowiec miękkociernisty) jest owocem tropikalnej rośliny powszechnie spożywanym w krajach Ameryki Południowej i na Filipinach. Ta wiecznie zielona, dorastająca do 4 m wysokości roślina wytwarza duże, jadalne owoce. Spożywa się ją głównie na surowo, jako dodatek do sałatek, a także jako składnik tradycyjnych napojów. Tradycyjnie była wykorzystywana jako surowiec zielarski już w czasach prekolumbijskich.

Jakie właściwości lecznicze ma graviola?

Medycyna naturalna zakłada właściwości lecznicze gravioli traktując ją jako lek na schorzenia dróg oddechowych oraz na problemy z układem pokarmowym, pasożyty i gorączkę. Zawierające ją suplementy diety podaje się w celu uspokojenia pracy serca, obniżenia ciśnienia i poziomu cukru. Specjaliści twierdzą, że preparaty zrobione z gravioli skutecznie niszczą komórki aż 12 typów nowotworów. Zdolność gravioli do niszczenia komórek nowotworowych tkwi w acetogeninach annonaceowych, składnikach chemicznych występujących w roślinach z grupy Annonaceae (do których graviola należy). Acetogeniny mają silne działanie przeciwrakowe, mikrobójcze i insektobójcze. Są one również zdolne, nawet w niewielkich dawkach, do unieszkodliwienia komórek rakowych i wstrzymania ich rozwoju. Ponadto, graviola wzmacnia układ immunologiczny, a także łagodzi stany zapalne i podnosi odporność organizmu.
Witaminy pomagają w utrzymaniu odporności na właściwym poziomie, są nam bardzo potrzebne. Pamiętajmy również o odpowiedniej ilości snu i wypoczynku, a organizm na pewno pokona wirusy. Zażywajmy także preparaty zawierające wyciąg z gravioli, która pozytywnie wpływa na nasze zdrowie.